Snaga iskustva
Drvena i rezana gradja - Novi drvni kombinat

TRADICIJA DUGA 126 GODINA

Novi drvni kombinat d.o.o. počiva na bogatoj tradiciji koja objedinjuje tri veka!

Na mestu današnjeg Kombinata, još daleke 1885. godine Antun Čerih pokreće proizvodnju hemijskih proizvoda na drvnoj bazi. Zahvaljujući prodoru stranog kapitala Mađar Emil Garaj 1891. godine otvara prvu parnu pilanu, a 1899. niče i druga, Garmišekova pilana, koja izvozi rezanu građu za Nemačku i englesku. Krajem 19. veka Gustav Mehtershmajer počinje proizvodnju pružnih pragova za potrebe nemačke i austrijske železnice.

Kvalitet proizvoda mitrovačke drvne industrije brzo se pročuo u svetu, a na Svetskoj izložbi u Antverpenu 1894. godine osvojeno je i najveće priznanje – Zlatna kolajna.

Od 1917. godine industrijalac Mark Špic objedinjuje i modernizuje drvnu industriju ovog područja. Od 1935. godine u sastav Špicove Mitrovačke paropile d.d. ulazi pilana i fabrika šperploča i furnira, čime Špicovo preduzeće izrasta u industrijskog giganta.

Posle Drugog svetskog rata nova vlast uviđa značaj Kombinata i stavlja ga pod vojni, a zatim pod državni patronat. Od leta 1950. godine postavljeni su moderni temelji Drvnog kombinata. Kombinat decenijama uspešno posluje, ali krajem prošlog veka zapada u poteškoće uzrokovane političkom krizom, raspadom zemlje i ratnim događanjima.

Snažan razvojni impuls Kombinat dobija 2003. godine kada je privatizovan i pod imenom Novi drvni kombinat počeo svoj novi život u sastavu Zepter Group.